Turul folyóirat

Az 1883-tól megjelenő Turul folyóirat, az ugyanezen évben megalakult Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság közlönyeként, a történeti segédtudományok művelői számára jelentett publikációs fórumot, egészen a folyóirat 1950-ben történt megszüntetéséig.

A folyóirat 1992-ben indult újra, első mutatványszáma (1951-1992. évi 65. kötet) nagyrészt magánadományokból jelenhetett meg. A folyóirat újraindításában, több Tagtársunk mellett, az MHGT akkori elnöke, dr. Kállay István, valamint dr. Vajay Szabolcs vállalt komoly szerepet.

Az újraindulást lehetővé tevő adományozók névsora (Turul, 56. évf., kolofon):

  • Dr. BERCZELY Henrik (Vaduz, Liechtenstein)
  • Prof. Dr. FERENCZY József (München, Németország)
  • Rev. HARSÁNYI András (Hopatcong, NJ, USA)
  • Dr. KÉZDY-VÁSÁRHELYI Béla (Gordon’s Bay, Dél-Afrika)
  • MAGYAR ORSZÁGOS LEVÉLTÁR (Budapest, Magyarország)
  • O’SVÁTH György (Bruxelles, Belgium)
  • Gr. THOLDALAGI Pál (Cambridge, MA, USA)
  • Dr. VAJAY Szabolcs (Vevey, Svájc)

A folyóirat újraindulásával kapcsolatban, Olvasóink figyelmébe ajánljuk a következő cikkeket:

A Turul folyóirat, 1992-es újraindulásától 2023-ig, a Magyar Történelmi Társulat, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság közlönyeként, a Magyar Történelmi Társulat kiadásában jelent meg; majd 2023. február 7-től ismét az MHGT lett a folyóirat kizárólagos kiadója, s így a lap a továbbiakban csakis a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság Közlönyeként jelenik meg. Ilyenformán sikerült, a Turul folyóirat vonatkozásában is, helyreállítani az MHGT 1951. február 27-i feloszlása előtti állapotot. A folyóirat célja változatlanul a történeti segédtudományok tárgykörébe tartozó írások megjelentetése. A lap szerkesztősége túlnyomórészt az MHGT tagjaiból áll.

A Turul számára Társaságunk külön honlapot hozott létre, ahonnan az összes folyóiratszám ingyenesen letölthető, és ahol a lap története, előfizetésének módja, valamint további tudnivalói is megtalálhatók:

https://turul.mhgt.hu/

Az MHGT Könyvtárában a folyóirat újraindulása utáni lapszámok megtalálhatók; ezeket digitalizált formában, az MHGT Archívum oldalon fogjuk közzé tenni:

MHGT Archívum – Turul folyóirat [FIGYELEM! Ez a link az Archívum oldal elkészülte után aktiválandó!]